woensdag 21 mei 2008

'Out-Of-The-Box' En De Geschiedenis

"Een belangrijke eigenschap die alle succesvolle ondernemers bezitten is dat zij in staat zijn 'out-of-the-box' te denken" heb ik ooit eens iemand horen zeggen.

Maar wat is out-of-the-box denken nu eigenlijk? Waar komt het vandaan? Kan iedereen dat?

Op de vraag waar dit specifieke denkgedrag vandaan komt geef ik op mijn website Leuke Raadsels al een antwoord, maar ik zal je hier nog iets meer vertellen.

De term 'out-of-the-box' betekent letterlijk buiten de doos en wordt veel gebruikt door managers. Met deze doos bedoelen zij dan het bestaande denkkader van een organisatie of individu.

Wanneer mensen in groepsverband nadenken over een bepaald onderwerp of probleem, worden alle personen binnen die groep beïnvloed door het groepsproces en daardoor wordt de kwaliteit van besluiten die worden genomen over het algemeen verminderd. Om bij lastige problemen tot een goede en bruikbare oplossing te komen, moet men in staat zijn buiten de bestaande denkkaders te treden. Dit kan door creatieve technieken zoals brainstormen, maar ook door middel van het nadenken over raadsels!

Het is niet voor niets dat de oorsprong van out-of-the-box denkgedrag ligt in een raadsel. Misschien ken je het raadsel wel. Verbind de onderstaande 9 punten met elkaar door 4 rechte lijnen te trekken, zonder je pen van het papier te halen...


En? Lukt het jou?

De oplossing vind je door out-of-the-box te denken...(maar ook door onderaan dit bericht te kijken)

Zo zie je maar dat raadsels niet alleen erg leuk kunnen zijn, maar ook nog eens erg leerzaam!

Door je hersenen zoveel mogelijk out-of-the-box proberen te laten denken, train je ze om anders te denken. Je hersenen ontwikkelen een soort routine waardoor de hersencapaciteit beter en vooral sneller benut wordt. Door je hersenen uit te dagen en ze raadsels voor te leggen blijft hersenleeftijd jong en blijf je scherp en alert.

Iedereen kan het. Jong of oud maakt niet uit. Dus daag je hersenen af en toe eens uit en houd ze scherp. Dat hoeft helemaal niet saai te zijn. Je kunt het in je eentje doen, maar ook met vrienden, collega's en kennissen!

Tot zover deze post over out-of-the-box denken. Hier nog even oplossing op het tekenraadsel met de negen punten voor als je er nog niet uit was gekomen:
Inspiratie:
- Leuke Raadsels
- Wikipedia

Geen opmerkingen: