vrijdag 31 juli 2009

Muntenpuzzel - Gekleurde Paren

Trek in een lekker drankje of een koud biertje van de tap, maar heb je geen zin om ervoor te betalen? Leer deze muntenpuzzel en win een weddenschap! Ook geschikt om iedereen op een gezellige verjaardag bezig te houden natuurlijk ;-)

Neem drie zilverkleurige muntstukken en twee goudkleurige. Leg ze in dezelfde volgorde op de bar als op de volgende afbeelding:


Puzzel muntstukkenHet is de bedoeling dat de munten met dezelfde kleur in vijf zetten naast elkaar komen te liggen (eerst alle zilveren en dan de twee gouden of andersom). Één zet bestaat uit het verplaatsen van twee munten van verschillende kleur die naast elkaar liggen. Wanneer er een lege ruimte tussen twee munten van verschillende kleur is mogen deze dus niet worden verplaatst. Ook mogen twee munten van dezelfde kleur niet in één zet worden verplaatst.

Wed met iemand uit het café dat hij deze puzzel niet binnen twee minuten op kan lossen. Durft niemand de weddenschap aan te gaan? Stel dan voor om het eerst zelf 1x voor te doen (wanneer je het snel doet zal niemand 5 zetten kunnen onthouden).

Proost en have fun!


Het antwoord van deze muntenpuzzel vind je hier op mijn site.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

dat kan toch veel makkelijker... ik had hem in 35 sec.
beginsituatie:
zilver goud zilver goud zilver
stap 1: rechter twee naar links verplaatsen, dus dat wordt:
goud zilver zilver goud zilver
stap 2: de rechter twee omwisselen van plaats:
goud zilver zilver zilver goud
stap 3, 4 en 5: de gouden munt aan de linkerkant naar rechts verplaatsen door steeds om te wisselen, dus:
3: zilver goud zilver zilver goud
4: zilver zilver goud zilver goud
5: zilver zilver zilver goud goud

dan heb je ook geen gedoe met lege plaatsen...

Anoniem zei

door dezelfde anonieme: je kunt bij stap een de rechter twee ook gewoon omwisselen. Dan kun je dit hele raadsel oplossen met alleen maar omwisselen.